Bani în plus pentru acești români, un ajutor de 2500 de lei: de ce nu sunt mulțumiți

de: Alexandru Puiu
02 06. 2023

În România, calitatea sistemului educațional este sabotată, printre altele, de salariile mici din învățământ. Cu lefuri infime, mai ales pentru debutanți, cei aflați la începutul carierei preferă să se mute la privat sau să treacă printr-o reorientare profesională mai amplă. În speranța salvării învățământului de stat se face de fapt grevă de câteva săptămâni.

Una dintre inițiativele menite să calmeze spiritele în rândul cadrelor didactice implică un ajutor de 2500 de lei în două tranșe. Primii 1500 de lei reprezintă o primă de carieră didactică, în timp ce ceilalți 1000 de lei sunt compensare salarială, cu mențiunea că acesta din urmă va ajunge și la cadrele nedidactice care activează în domeniu. Proiectul se află în dezbatere publică, dar oamenii din educația deja și-au manifestat dezamăgirea pe marginea lui, din cauza argumentului cât se poate de simplu că acei bani nu se calculează la pensie.

Ordonanța de urgență care ar fi trebuit să facă liniște în învățământ

Pe hârtie, proiectului de ordonanță de urgență are ca scop “susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/ universitare în procesul educațional”, conform avocatnet.ro.

În ceea ce privește sursa pentru acest ajutor unic, oferit în două tranșe, oficialii guvernamentali au explicat că prima de carieră didactică va avea avea o valoare nominală de 1500, iar banii vor fi decontați din fonduri externe nerambursabile pentru următoarele categorii principale de cheltuieli:

  • cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
  • cheltuieli pentru echipamente IT și alte echipamente didactice de tehnologia informației asimilate;
  • cheltuieli privind cărți de specialitate precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
  • un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi personale ale cadrelor didactice.

Banii ar urma să fie acordați într-o singură tranșă, în luna octombrie 2023 și vor putea fi utilizați în anul școlar 2023 – 2024. Pe de altă parte, personalul nedidactic auxiliar va beneficia de cursuri de pregătire profesională necesare pentru a susține activitatea didactică atât din sistemul de învățământ universitar, cât și din sistemul de învățământ preuniversitar în limita unui plafon anual de 200 de lei/an școlar.

Cea de a doua primă, de 1000 de lei, intitulată de compensare salarială, se va acorda până la adoptarea noii grile de salarizare” și are “drept scop acoperirea parțială a costurilor generate de rata inflației și tranziția spre noua grilă de salarizare”, după cum scrie tot în preambulul documentului. Acești bani ar urma să fie virați în iunie pentru personalul didactic și didactic auxiliar.

“Pentru personalul nedidactic din învățământul de stat, aflat în activitate în anul școlar/ universitar 2022-2023, se acordă o primă de compensare salarială în valoare de 1.000 lei. Prima de compensare salarială se acordă în două tranșe egale, respectiv în lunile iunie 2023 și septembrie 2023”.

În ceea ce privește dezamăgirea de cealaltă parte a baricadei, aceasta a fost formulată de reprezentanții sindicatelor din învățământ. “Să fie foarte clar, oamenii vor să aibă venituri care să conteze şi pentru pensii. Aceste vouchere (după cum s-a propus inițial, sumele ar fi trebuit să vină pe un card special – n. red.) nu contribuie cu nimic la pensii”, au subliniat recent reprezentanţii sindicatelor din învățământ, citați de agerpres.ro.